18 maja 2019

Wyżywienie

Zapewniamy naszym przedszkolakom 5 smacznych, zdrowych posiłków przygotowanych zgodnie z zaleceniami dietetyka:

  • śniadanie
  • obiad (zupa)
  • obiad (drugie danie)
  • podwieczorek I
  • podwieczorek II

Szczególną uwagę przykładamy do spożywania przez dzieci owoców i warzyw. W trosce o zdrowie naszych przedszkolaków ograniczamy ilość słodyczy do niezbędnego minimum. Zamiast batoników i czekoladek dzieci jedzą owoce, jogurty, nasiona, domowego wypieku ciasta.
Dbamy o to, aby jedzenie dla naszych przedszkolaków było przyjemnością, dlatego dzieci jedzą tyle ile chcą zjeść (nie zmuszamy do jedzenia). Posiłki nie są limitowane, a dla łakomczuszków zawsze znajdzie się dokładka. W ciągu dnia dzieci mają stały dostęp do napojów (woda mineralna Źródło Żywiec, herbata, kompot).
Rodzice mają wgląd do codziennego menu, które wywieszane jest w przedszkolu na tablicy informacyjnej lub wysyłane mailowo.
Uwzględniamy diety indywidualne.

Przykładowe menu na cały tydzień:

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: 
Owsianka na mleku, polędwica drobiowa, powidła śliwkowe, pomidor, sałata, pieczywo mieszane, masło, herbata z cytryną
Obiad:
I danie – Zupa jarzynowa z soczewicą
II danie – Panierowany kotlecik z kurczaka, ryż brązowy, warzywa parowane z masłem i bułką tartą, kompot
Podwieczorek I:
Jogurt z suszonymi owocami, banan, herbata owocowa
Podwieczorek II:
Pieczywo mieszane, szynka, ser biały, ogórek, kalarepka, herbata malinowa

WTOREK

Śniadanie:
Musli na mleku, szynka z indyka, ser żółty, rzodkiewka, kiełki słonecznika, pieczywo mieszane, masło, herbata z cytryną
Obiad:
I danie – Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym
II danie – Leniwe kluseczki z bułeczką, masłem i cynamonem, sałatka owocowa, kompot
Podwieczorek I:
Ciasto ze śliwkami, melon, herbata z cytryną
Podwieczorek II:
Pieczywo mieszane, szynka wieprzowa, miód, pomidor, herbata miętowa

ŚRODA

Śniadanie:
Kasza jaglana na mleku, kiełbasa krakowska podsuszana, pasta jajeczna, pomidor, marchewka do chrupania, pieczywo mieszane, masło,
herbata owocowa
Obiad:
I danie – Rosół z makaronem
II danie – Potrawka z indyka, kasza kus-kus, sałata lodowa z warzywami i sosem Vinaigrette, kompot
Podwieczorek I:
Koktajl truskawkowy, domowe biszkopciki, winogrona, herbata owocowa
Podwieczorek II:
Pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną

CZWARTEK

Śniadanie: Kasza manna na mleku, kiełbasa szynkowa, twarożek ze szczypiorkiem, papryka, sałata, pieczywo mieszane, masło, herbata z cytryną
Obiad:
I danie – Zupa pomidorowa z ryżem
II danie – Pulpeciki cielęce w sosie koperkowym, kasza gryczana, buraczki,
kompot
Podwieczorek I:
Ciasto marchewkowe, arbuz, herbata z cytryną
Podwieczorek II:
Pieczywo mieszane, schab pieczony, serek waniliowy, biała rzodkiew, herbata malinowa

PIĄTEK

Śniadanie:
Kakao, polędwica wieprzowa, ser wędzony, pomidor, rzodkiewka,
pieczywo mieszane, masło, herbata owocowa
Obiad:
I danie – Krupnik z kaszy jęczmiennej
II danie – Filet z dorsza panierowany w pestkach z dyni, ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, kompot
Podwieczorek I:
Rogaliki drożdżowe z konfiturą, jabłko, herbata z cytryną
Podwieczorek II:
Pieczywo mieszane, kabanoski, miód, ogórek, herbata owocowa